Annons
Annons

Glutenfritt rostbröd

Här kommer ett recept på ett glutenfritt rostbröd som är lätt att lyckas med och som blir härligt mjukt och saftigt. Skiva upp, frys in och ta fram och rosta i brödrosten. Ett enkelt sätt att få gott rostat bröd till frukost varje dag!

Obs! Tänk på att inte rosta glutenfritt bröd i samma brödrost som används till bröd med gluten. Då kan brödskivan kontamineras av brödsmulorna som finns kvar i brödrosten.

Glutenfritt formbröd att rosta

Glutenfritt rostbröd
25 g jäst
400 g (4 dl) vatten
15 g (1 1/2 msk) fiberhusk
25 g (2 msk) rapsolja
20 g (1 msk) honung/ljus sirap
5 g (1 tsk) salt
17 g (1 dl) pofiber
330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
Uppvispat ägg och vallmofrön till garnering

Annons
 1. Smula ner jästen i en bunke.
 2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
 3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 5 minuter.
 4. Tillsätt olja, honung/sirap, salt, pofiber och glutenfri mjölmix, lite i taget.
 5. Arbeta ihop degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter.
 6. Lägg degen i en smord avlång brödform på 1,5 liter.
 7. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 8. Sätt ugnen på 250 grader.
 9. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
 10. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 30 minuter. Låt brödet svalna en stund i formen innan du stjälper upp det på ett galler och låter det svalna helt under bakduk.

Glutenfritt rostbröd till frukost

Annons
Annons

Glutenfritt rostbröd

Dela på:

5 kommentarer till “Glutenfritt rostbröd”

 1. Linnea skriver: 30 april, 2020

  Kan man göra utan sirap och honung?


  1. Anneli Bark skriver: 1 maj, 2020

   Sirap/honung hjälper jästen att komma igång så att degen jäser bättre och sockret förbrukas nästan helt under jäsningen vilket gör att brödet inte blir sött. Så jag rekommenderar att använda det för bästa resultat men det borde även gå bra att utesluta.


 2. Caroline skriver: 16 september, 2020

  Jag har provat att göra det här brödet 3 ggr och det blir totalt misslyckat! Är sjukt sugen på rostbröd men det vill sig inte!
  Brödet höjer sig fint i ugnen men sen efter halva tiden i ugnen sjunker brödet ihop. Brödet blir degigt även om jag förlänger tiden i ugnen med en halvtimme. Har provat många av dina receptet superbra resultat men rostbrödet får jag inte till:(


 3. Caroline skriver: 16 september, 2020

  Hej! Har provat många av dina superbra och goda recept med mycket lyckat resultat. När det gäller rostbrödet får jag inte till det! Först höjer sig brödet fint i ugnen efter halva tiden sjunker brödet ihop! Brödet är dessutom väldigt degigt! Har förlängt tiden i ugnen men är fortfarande degigt och långt ifrån klar trots en timma i ugnen!:( vad gör jag för fel?


  1. Anneli Bark skriver: 18 september, 2020

   Hej! Vad tokigt. Det första jag tänker på är om du väger ingredienserna? Annars är risken att det blir för mycket vätska och för lite mjöl tex och då kan det bli degigt och sjunka ihop. Det kan också sjunka ihop vid gräddning om det är för mycket mjöl.. Det är också viktigt att vätskan får svälla ordentligt med fiberhusken innan du tillsätter resten av ingredienserna. Det kan också ha med jäsningen att göra. Det är viktigt att använda jäst som inte är för gammal och att vattnet är 37 grader (använd helst termometer), om det är för kallt krävs längre jäsningstid och för varmt så dör jästen. Hoppas att du lyckas bättre nästa gång! Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar