Glutenfritt solrosbröd
25 g jäst
400 g (4 dl) vatten
20 g (2 msk) fiberhusk
25 g (2 msk) solrosolja (går att byta ut mot raps- eller olivolja)
2 tsk strösocker
1 tsk salt
17 g (1 dl) pofiber
60 g (1 dl) solroskärnor
330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
Uppvispat ägg eller vatten och solroskärnor till garnering
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
- Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt olja, socker, salt, pofiber, solroskärnor och mjölmix.
- Arbeta ihop degen ordentligt med elvispens degkrokar eller i assistent.
- Strö lite mjölmix runtom degen och forma till ett bröd.
- Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg eller vatten och strö över solrosfrön.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.
4 kommentarer till “Glutenfritt solrosbröd”
Hej! Stämmer det att jäst, vatten och fiberhusk ska bli som tapetklister efter 10 min. Degen blev väldigt hård!
Hej! Nej riktigt så klistrigt ska det inte bli. Det ska bli lite segare men det ska fortfarande vara ganska löst. Det låter som om du haft i för lite vatten eller för mycket fiberhusk? Ett tips är att väga ingredienserna så blir det exakt rätt mängd.
Hej
Är det någon som kan svara på varför mitt solrosbröd sjunker ihop i ugnen. Det ser jättefint och högt ut efter jäsning, sen blir det bara platt. Har bakat det en gång tidigare och det blev likadant. Väger alla ingredienser. Brödet smakar jättebra men undrar vad jag gör för fel.
Jane
Hej! Det har troligtvis med jäsningen att göra. Att brödet sjunker ihop i ugnen kan bero på att du haft för varmt degspad (jag använder alltid termometer för att vara säker på att det är 37 grader) eller att det varit för varmt där brödet jäst. Det kan också ha jäst för länge. Tiden för jäsning är ungefärlig då det påverkas bland annat av rumstemperaturen. Hoppas att du lyckas bättre nästa gång!