Glutenfritt vörtbröd25 g (1/2 paket) jäst200 g (2 dl) julmust*200 g (2 dl) vatten15 g (1 1/2 msk) pulveriserat psyllium, tex Premium Psyllium eller Fiberhusk23 g (1/4 dl) rapsolja35 g (1/4 dl) mörk sirap17 g (1 dl) pofiber1/2 tsk salt1 tsk malen pomerans1/2 tsk malen ingefära1/2 tsk malen kryddnejlika1 uppvispat ägg1/2 dl russin330 g (5 1/2 dl) glutenfri grov mix (jag använder Semper grov mix)Hett vatten och mörk sirap till penslingSmula jästen i en bunke.Värm julmust och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i några minuter.Klicka ner degen i en smord brödform (1 1/2 liter) och jämna till ytan.Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40-50 minuter.Blanda lika delar hett vatten och sirap och pensla brödet med sirapsvattnet direkt när det kommit ut ur ugnen.*Julmust innehåller inte gluten enligt Livsmedelsverket. Maltextrakt som framställs från korn ingår i julmust men Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt glutenhalten i olika sorters julmust och inga analyser har visat glutenhalter över gränsvärdet för att få märkas "glutenfri", dvs 20 mg gluten/liter. Källa: www.livsmedelsverket.se