De här tipsen grundar sig i mina egna erfarenheter och är sådant som jag tänker på när jag bakar muffins. Alla tips kanske inte alltid gäller beroende på recept men i de allra flesta fall upplever jag att det ger ett bra resultat med goda, fluffiga och saftiga muffins.Här hittar du ett bra grundrecept på glutenfria muffins. Att använda rumsvarmt smör i smeten gör muffinsen saftigare än om man smälter smöret så det är ett av de viktigaste tipsen. Samma sak gäller även när man bakar glutenfria kanelbullar. Smält smör gör att det behövs mer mjöl vilket gör slutresultatet torrt.Att vispa ihop smör och socker med elvisp tycker jag gör muffinsen fluffigare. Det är också viktigt att blanda de torra ingredienserna för sig innan man tillsätter dem i smeten, främst för att bakpulvret ska fördela sig jämnt i alla muffins så att de blir höga och fina.En sak som många gör men som man bör undvika är att vispa ner de torra ingredienserna i smeten. För att få fluffiga muffins ska man bara vända ner de torra ingredienserna och alltså röra så lite som möjligt i smeten. Rör man för mycket eller vispar är det lätt att muffinsen blir sega och tråkiga och att de inte reser sig så mycket i formarna. Det här tipset gäller även när man bakar glutenfri sockerkaka och faktiskt de flesta mjuka kakor.Fyll formarna till två tredjedelar med smet. Då får man lagom höjd på sina färdiggräddade muffins. Fyller man mer är risken att smeten pöser över formarna i ugnen och fyller man mindre ser de för små ut i formarna.Att grädda lagom länge är mitt sista viktiga tips. Vad lagom länge är kan förstås vara svårt att veta men gräddar man för länge är risken att muffinsen blir torra. I mina recept anger jag vilken tid mina muffins är i ugnen men det är en ungefärlig tidsangivelse eftersom olika ugnar kan behöva lite olika tid. Ugnen kanske inte heller håller exakt den temperatur som den ska göra och då behövs lite längre tid. Det bästa är att känna med en sticka någon minut före tiden som anges i receptet. Om stickan är kladdig så gräddar man lite längre och är den torr ska muffinsen tas ut direkt. Det här tipset gäller förstås inte när man bakar glutenfria kladdkakemuffins då stickan ska vara kladdig. Jag rekommenderar också att använda en muffinsplåt och stoppa ner muffinsformarna i. Då växer de på höjden i stället för åt sidorna när de gräddas och blir höga och fina.Sammanfattning för att lyckas med muffins:Använd rumsvarmt smör.Vispa smör och socker fluffigt med elvisp.Blanda de torra ingredienserna för sig innan de tillsätts i smeten.Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten. Rör eller vispa ej!Fyll formarna till två tredjedelar med smet.Använd en muffinsplåt.Grädda "lagom" länge.Muffins med mandelmassa är lätta att lyckas med så att de blir saftiga och goda. Prova mina recept på glutenfria mazarinmuffins och glutenfria mazarinmuffins med hallon. Här finns ett jättegott recept på naturligt glutenfria muffins med citronsmak: Glutenfria citronmuffins. Det går förstås också bra att utesluta citron om du vill ha naturella muffins. Eller varför inte tillsätta lite blåbär eller hallon i smeten så blir det goda bärmuffins! Glutenfria citronmuffinsFör alla som gillar choklad vill jag rekommendera mina glutenfria kladdkakemuffins och glutenfria chokladmuffins med kolagömma. På barnkalas är glutenfria geléhallonmuffins ett festligt och uppskattat inslag. Barnen brukar också tycka att det är roligt att vara med och baka geléhallonmuffins. I semmeltider är glutenfria semmelmuffins en given favorit. Till jul älskar jag att baka glutenfria saffranscupcakes och glutenfria pepparkakscupcakes! Vill du ha muffins som passar bättre till frukost eller brunch tipsar jag om glutenfria pannkaksmuffins och glutenfria muffinsscones. Slutligen vill jag tipsa om mina glutenfria hallonmuffins med krämig topping som är såå goda till sommarfikat!