Den här goda saffranskakan har jag tagit fram i samarbete med Apoteksgruppen där jag använt saffran och chokladtryfflar som finns i Apoteksgruppens sortiment nu inför jul och advent. För er som inte vet det arbetar jag till vardags som apotekare och apotekschef på Apoteksgruppen i Sigtuna. Bloggen och bakningen är en hobby och något som jag gör på min fritid. Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration och fler glutenfria recept! Naturligt glutenfri saffranskaka 200 g smör 1 kuvert (1/2 g) saffran (jag använder Apoteksgruppens saffran) 1 sockerbit 3 ägg 270 g (3 dl) strösocker 100 g mandelmassa 2 tsk bakpulver 55 g (1 dl) majsstärkelse 1oo g (2 dl) mandelmjöl 140 g (1 3/4 dl) potatismjöl 150 g (1 1/2 dl) mjölk Smör och mandelmjöl till formen Garnering: 2 dl vispgrädde Glutenfria chokladtryfflar (från Apoteksgruppen) Lingon Florsocker Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Rör ner saffranet i smöret och låt dra en stund. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Riv mandelmassan grovt och blanda den med bakpulver, majsstärkelse, mandelmjöl och potatismjöl i en bunke. Vänd ner i smeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig innan du tar ut den, stickan ska vara torr. Låt kakan kallna. Vispa grädden och spritsa ut den runt kanten på kakan. Garnera med chokladtryfflar och lingon. Pudra florsocker över kakan strax innan servering. Tips på fler goda glutenfria recept med saffran: Glutenfria lussekatter Glutenfria sockerbullar med saffran Glutenfri saffranstoscakaka Tunna glutenfria saffranspannkakor Glutenfri saffranskladdkaka med apelsin Glutenfria saffransbullar med vaniljfyllning Glutenfria saffranscupcakes Glutenfria saffranscookies