Naturligt glutenfritt morotsbröd 25 g jäst 400 g (4 dl) vatten 10 g (1 msk) fiberhusk 10 g (1 msk) linfrön 80 g (ca 2 dl) glutenfria havregryn eller boveteflingor 30 g (2 msk) rapsolja 20 g (1 msk) honung (jag använder flytande) 125 g (2 1/2 dl) grovrivna morötter 1 tsk salt 30 g (1/2 dl) pumpakärnor 30 g (1/2 dl) solroskärnor 140 g (2 1/2 dl) majsmjöl 125 g (2 1/2 dl) durramjöl Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet. Vispa ner fiberhusk, linfrön, havregryn/boveteflingor, olja och honung. Låt svälla i ca 10 minuter. Tillsätt riven morot, salt, pumpakärnor, solroskärnor, majsmjöl och durramjöl. Arbeta ihop degen med degkrokar (jag använder elvispens degkrokar men det går såklart också bra med assistent). Den behöver inte arbetas mer än ca 5 minuter. Låt den kladdiga degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med durramjöl och forma ett bröd. Försök att inte arbeta in mer mjöl i degen utan bara använda mjölet runtom degen så att den går att forma. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. [caption id="attachment_6185" align="aligncenter" width="700"] Brödet innan det gräddas.[/caption] Tips på fler goda glutenfria recept med morot: Glutenfri morotskaka Glutenfritt morotsbröd i långpanna Glutenfria morotsscones Glutenfri morotstårta Naturligt glutenfri snabb morotslimpa Glutenfria morotsbollar