Annons

Naturligt glutenfritt morotsbröd

Naturligt glutenfritt bröd som bakas med majs- och durramjöl. Brödet ger mycket näring och är perfekt som vardagsbröd till frukost eller till en god soppa eller sallad till lunch och middag.

Glutenfritt morotsbröd

Naturligt glutenfritt morotsbröd
25 g jäst
400 g (4 dl) vatten
10 g (1 msk) fiberhusk
10 g (1 msk) linfrön
80 g (ca 2 dl) glutenfria havregryn eller boveteflingor
30 g (2 msk) rapsolja
20 g (1 msk) honung (jag använder flytande)
125 g (2 1/2 dl) grovrivna morötter
1 tsk salt
30 g (1/2 dl) pumpakärnor
30 g (1/2 dl) solroskärnor
140 g (2 1/2 dl) majsmjöl
125 g (2 1/2 dl) durramjöl

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
  3. Vispa ner fiberhusk, linfrön, havregryn/boveteflingor, olja och honung. Låt svälla i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt riven morot, salt, pumpakärnor, solroskärnor, majsmjöl och durramjöl. Arbeta ihop degen med degkrokar (jag använder elvispens degkrokar men det går såklart också bra med assistent). Den behöver inte arbetas mer än ca 5 minuter.
  5. Låt den kladdiga degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med durramjöl och forma ett bröd. Försök att inte arbeta in mer mjöl i degen utan bara använda mjölet runtom degen så att den går att forma.
  7. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Annons
Glutenfritt morotsbröd innan gräddning
Brödet innan det gräddas.
Annons
Annons
Dela på:

2 kommentarer till “Naturligt glutenfritt morotsbröd”

  1. Marie skriver: 11 mars, 2020

    Kan man byta ut linfröna mot samma mängd chiafrön eller psylliumfrö?


    1. Anneli Bark skriver: 17 mars, 2020

      Hej! Det går bra att antingen utesluta linfröna eller byta ut mot samma mängd eller kanske något mindre mängd chiafrön. Psylliumfrön tror jag inte blir lika bra. Lycka till!


Annons

Laddar