Annons
Annons

Stor glutenfri tårtbotten 28 cm

När man är många tycker jag att det är roligare att baka en stor tårta än flera mindre. Här kommer ett recept på en klassisk glutenfri tårtbotten som bakas i en form som är 28 cm i diameter. Tårtbottnen blir saftig, god och hög och passar till de flesta typer av glutenfria tårtor.

Jag brukar använda den till tårtor som glutenfri jordgubbstårta och glutenfri prinsesstårta, tänk bara på att öka på mängden fyllning lite i dessa recept eftersom de är gjorda på en glutenfri tårtbotten för en form på 24 cm. Fyllningen till klassisk glutenfri jordgubbstårta är anpassad för en tårtbotten på 28 cm.

Annons

Glutenfri tårtbotten 28 cm

Annons

Glutenfri tårtbotten 28 cm (ca 14-16 bitar)
7 ägg (340 g)
4 dl (360 g) strösocker
1 msk (10 g) bakpulver
1 msk (10 g) vaniljsocker
2 dl (160 g) potatismjöl
2 dl (120 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
Smör och potatismjöl till formen

  1. Vipa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd eller sikta ner i smeten.
  3. Rör försiktigt till en jämn smet.
  4. Smöra en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Klipp till två remsor av bakplåtspapper, smöra dem och fäst som en krage runt kanterna för att få en högre kant så att smeten inte rinner över. Mjöla formen med potatismjöl.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Känn med en sticka att tårtbottnen är färdig, stickan ska vara torr.
  6. Ta ut och låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp den. Låt svalna helt på ett galler täckt med en bakhandduk. Dela tårtbottnen i tre delar.

Glutenfri klassisk jordgubbstårta

Annons
Dela på:

Annons

Laddar