Annons
Annons

Tips på bakredskap!

Ni är många som efterfrågat vilka bakredskap som är bra att ha när man bakar glutenfritt så här kommer några tips på saker som jag använder i köket!

Anneli Bark Glutenfria Godsaker                         Foto: Jennifer Glans

Inlägget innehåller annonslänkar till Bagaren och Kocken.

En assistent eller bra elvisp med degkrokar är oumbärligt när man bakar glutenfritt, eftersom de flesta glutenfria degar är kladdiga och därför inte går att knåda för hand. Jag har en röd assistent från Ankarsrum och är jättenöjd med den. Det är en investering för livet och underlättar så mycket när man gör glutenfria degar. Här kan du se alla olika färger och tillbehörspaket som finns att välja på: Ankarsrum Assistent.

Annons
Annons

En elvisp är ofta fullt tillräckligt för att arbeta ihop mindre degar eftersom glutenfria degar ofta är lösa och kladdiga. Se till att det ingår både degkrokar och vispar när du köper elvisp! Elvispens vispar använder jag också ofta, främst för att vispa grädde och vispa ihop kaksmet av olika slag. Här kan du hitta din favorit: Elvispar. Jag använder den här elvispen från Bosch.

Bra och rejäla bunkar som står stadigt när man vispar tycker jag är viktigt. Jag har sex bunkar i tre olika storlekar av den här modellen: Margrethe.

Annons

En bakmatta är praktisk att använda när man bakar glutenfritt och jag rekommenderar varmt en i silikon, den gör att degen inte fastnar i bakbordet och man behöver inte så mycket extra mjöl vid utbakningen. Jag har haft min i många år och vet inte hur jag skulle klara mig utan den! Här hittar du en silikonmatta som liknar min. Den har praktiska måttmarkeringar och tål även att användas i ugnen vilket är ett plus om det är svårt att flytta brödet eller bakverket från bakbordet till plåten.

Något av det viktigaste i mitt kök och som jag alltid använder när jag bakar och skapar recept är en köksvåg. Jag rekommenderar verkligen en våg för att få ett exakt resultat när man bakar. Mäter man upp ingredienserna är det lätt att det blir för mycket eller för lite och då blir inte resultatet som det var tänkt. Den här vågen har jag: OBH Attraction köksvåg.

Jag använder alltid en termometer för att mäta temperaturen på degvätskan när jag bakar med jäst. Är degvätskan för kall eller för varm påverkar det jäsningen och för varm degvätska kan faktiskt till och med döda jästen vilket såklart gör att degen inte jäser. Så rätt temperatur är jätteviktigt för att få förväntat resultat av bakningen.

Annons

Degskrapa och slickepott är redskap som underlättar mycket och gör det roligare att baka. Degskrapan använder jag alltid för att samla ihop degen på bakbordet (silikonmattan) och dela degen i bitar när jag bakar småbröd och bullar. Slickepotten är ett måste för att ingen smet ska gå till spillo. Jag har flera stycken, bland annat de här som tål hög värme och är perfekta att även röra i kastrullen med när man smälter choklad eller kokar knäck, fudge eller annat. Det är också praktiskt att ha flera olika storlekar.

Något annat som gör det mycket roligare att baka är paletter. Jag använder mina paletter när jag bakar tårtor eller brer ut frosting eller glasyr på kakor. De underlättar för att få ett jämnt och snyggt resultat. Jag har både en stor och en liten palett.

En helt vanlig springform med det klassiska måttet 24 cm i diameter är något som jag i princip alltid använder till mina kladdkakor och andra bakverk i rund form. Även en pajform är ett måste i köket tycker jag, jag använder den här pajformen i glas som både kan kylas ner och värmas upp och som inte absorberar färg eller lukt.

Annons

Vad gäller kavlar så rekommenderar jag inte en klassisk träkavel som många har. Glutenfria degar som ofta är lite kladdiga fastnar gärna på träkavlar och då blir det inte roligt att baka. Jag har både en silikonkavel och en sådan här marmorkavel som är snygg och praktisk och som dessutom kommer med ett träställ så att den är lätt att förvara. Båda kavlarna är bra och degen fastnar inte men jag gillar marmorkaveln bäst, den är så härlig att kavla med. Eftersom den är tung glider den lätt över degen och man behöver inte trycka. Marmorkaveln är en jättebra present eller julklapp till den som gillar att baka!

Ett annat julklappstips till dig själv eller en vän är en fin sockerkaksform från Nordic Ware. Jag har flera stycken som jag använder flitigt till sockerkakor av olika slag. Det är så roligt när det blir lite extra fint!

Det var några av mina favoritredskap i köket. Hoppas att du hittar något som kan göra det enklare och roligare för dig att baka glutenfritt!

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar