Annons
Annons

Glutenfri matlagning

Jag får många frågor om vad jag använder för ersättning till vetemjöl, ströbröd och annat som innehåller gluten i olika matlagningssituationer. Därför kommer här mina bästa tips!

Alla har vi väl varit med om situationer när man är på restaurang eller när man är bortbjuden till någon på middag eller fika och man är osäker på om det som serveras verkligen är helt glutenfritt. För även om det är självklart för de flesta att vi med celiaki inte kan äta vetemjöl så är det lätt att missa vissa detaljer. Jag har i alla fall varit med om både att få den glutenfria desserten toppad med ett kex (icke glutenfritt) på restaurang och att en vän varit noga med att använda glutenfria ingredienser i sockerkakan men sedan bröat formen med vanligt ströbröd.

Annons

Det finns glutenfritt ströbröd att köpa för den som vill men det finns också mycket annat man kan använda för att bröa bakformar. Kokos tycker jag om att använda när jag bakar exempelvis kladdkakor. Till tårtbottnar och sockerkakor använder jag gärna potatismjöl för att få en fin och mjuk yta. Mandelmjöl är också en favorit om jag vill ha lite mer smak.

Annons

IMG_0883

Pofiber är något som jag använder mycket i min matlagning. Det är torkade fibrer av potatis, har neutral smak och ser ut som finmalet ströbröd. Jag använder det när jag panerar mat som tex fisk och schnitzel. Pofiber är också utmärkt att använda istället för ströbröd i köttbullar, biffar och liknande. Det binder mycket vätska och gör köttbullarna saftiga.

Sås är en detalj som jag oftast dubbelkollar med personalen på restaurang att den är glutenfritt tillredd. När jag själv gör sås brukar jag reda med maizena majsstärkelse eller potatismjöl som jag blandar ut med lite vatten och tillsätter när såsen är klar, dvs jag gör en toppredning. Det finns också speciell maizenaredning som man strör direkt ner i såsen för att få den att tjockna, den är också glutenfri och lite enklare att använda. Om jag ska göra tex en bechamelsås där man vispar ner mjölet innan vätskan så brukar jag ersätta vetemjölet med samma mängd glutenfri mjölmix och göra precis som vanligt.

Annons

Har du ytterligare några tips på hur man kan använda glutenfria produkter i matlagning?

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfri matlagning”

  1. Camilla skriver: 4 juni, 2016

    Tusen tack för tipsen!


    1. Charlotte winsth skriver: 14 juni, 2016

      Vill gärna ha gluten lactosfria mat tipps + brodtips ☺


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar